Geplaatst in Persoonlijk blog

Wel of geen geboortefotograaf bij de bevalling?

Bij de bevalling van Fayliene hadden we direct na de geboorte Jessica Vink van VI-photography er al bij. Ik wist namelijk één ding zeker. Iemand bij de bevalling dat wilde ik niet. Hoewel we Jessica toch al goed kenden. Ze had al verschillende shoots met ons gedaan en we zaten samen in het bestuur van Stichting Earlybirds. Op de één of andere manier had ik er angst voor om haar of iemand anders bij de bevalling te hebben.

Natuurlijk boekten we wel een zwangerschapsshoot, een fotoreportage direct na de geboorte en een newbornshoot bij haar. En ze gaf zelf aan dat mochten we ons bedenken, we het gewoon moesten zeggen.

foto: vi-photography

Fayliene was nog geen vijf minuten oud toen Jessica er al bij was. Jessica heeft voor ons prachtige foto’s gemaakt. En ik denk dat voor ons de meest bijzondere foto toch wel is de eerste ontmoeting tussen Kaylinn en Fayliene.

foto: vi-photography

Een paar dagen later kwam Jessica weer, maar dan gewoon thuis voor de newborn shoot. Ook bij Kaylinn had ze een newborn shoot gedaan en dat wilden we natuurlijk weer heel graag.

foto: vi-photography

Toen we in juli 2019 er achter kwamen zwanger te zijn, wisten we één ding zeker. We wilden weer heel graag Jessica de foto’s laten maken. Ook dit keer geen Geboortefotografie, maar gewoon hetzelfde pakket als bij Fayliene. Jessica vroeg mij of ik het zeker wist, maar eigenlijk waren Simon en ik er wel over uit. Ik vond het echt te spannend en dit was prima.

Ineens begon gedurende mijn zwangerschap de bloeddruk te stijgen. Hierdoor moesten we er rekening mee houden dat het wel eens zwangerschapsvergiftiging kon worden. En dat de kleine meid daardoor misschien wel eerder kwam. Natuurlijk appte ik Jessica ook gelijk. En zij bracht ons aan het denken. Ze vroeg mij of het niet juist fijn was, dat als er iets zou zijn. Zij in ieder geval mee kon met de kleine meid om foto’s te maken. En nadat we er even over nagedacht hadden, vond ik dat eigenlijk wel een fijn idee. We spraken af dat als er iets mocht gebeuren ik haar gewoon zou bellen.

Maar de kleine meid besloot gelukkig toch lekker te blijven zitten. Met de zwangerschapsreportage hadden we geen geluk. Het weer viel ontzettend tegen, waardoor een buitenshoot er niet in zit. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er goed ziek van was, want ik wilde zo graag foto’s gemaakt door Jess. Gelukkig konden we alsnog bij een vriendin van Jessica een reportage doen. En we zijn heel blij met de foto’s die Marloes van Fotoloes voor ons maakte.

Foto: fotoloes

Ondanks dat ik waarschijnlijk de 39 weken toch ging redden, besloten we dat we Jessica er toch bij wilden hebben. Tot aan de dag van de bevalling moet ik wel heel eerlijk zeggen dat ik het echt spannend vond. Wat zou ze wel niet denken? En zou ik mij anders gedragen omdat er iemand bij is? Kan je dan wel alles met elkaar delen? Als ik wel pijnmedicatie neem, zou ze daar dan wat van vinden? En ik denk nog wel tientallen anderen vragen schoten door mijn hoofd. Maar ik wist ook dat het misschien wel een hele waardevolle herinnering zou zijn.

Je leest het al, ik ben een lekkere denker. Op 9 maart was het dan zover mijn vliezen werden gebroken. Jessica was al op de hoogte van alles, dus we appten haar dat de vliezen gebroken waren. Eigenlijk dachten ze dat de geboorte heel snel zou gaan. Dit was alleen niet zo, want onze kleine meid ging weer terug mijn buik in. Ik werd dus direct aan de weeënopwekkers gelegd. Maar doordat de kleine meid terug mijn buik in ging, duurde het allemaal veel langer dan verwacht.

foto: vi-photography

Rond 11 uur was Jessica al. Terwijl Jolyne uiteindelijk pas om 18:53 uur geboren is. Het was voor haar een enorm lange dag. Dat is het enige wat wel door mijn hoofd schoot, dat ze wel heel lang moest wachten. Maar verder was het eigenlijk zo gewoon. Doordat ik eigenlijk de hele middag alleen nog maar harde buiken had, konden we nog gezellig kletsen. En het was helemaal niet vervelend om er een derde persoon bij te hebben.

Op het moment dat de bevalling echt begon, kwam mijn focus te liggen op de bevalling. Ik ben mij echt niet bewust geweest van de foto’s die gemaakt werden. Zowel Simon als ik vonden het heel fijn om soms even aan Jessica te vragen wat zij dacht. Ze is bij zoveel bevallingen geweest, dat het ons ook heel veel vertrouwen gaf, dat ze er bij was.

foto: vi-photography

Ook na de bevalling heeft Jessica alles voor ons vastgelegd. Het eerste uur waar we samen met Jolyne waren. We belden de meiden om te vertellen dat ze grote zus waren geworden. De eerste keer borstvoeding geven, de metingen en het aankleden van Jolyne. En natuurlijk het eerste bezoek van de trotse zussen en opa, oma’s en oom. Zo bijzonder om alles op foto en op film te hebben.

foto: vi-photography

Op dat moment wisten we nog niet dat veel deze momenten, daarna nog veel specialer zouden worden vanwege Corona. Het was namelijk de eerste keer en ook de laatste keer dat opa en oma’s Jolyne voor lange tijd zouden kunnen vast houden. De knuffel die we ze toen nog wel konden geven. We hebben er allemaal foto’s van.

foto: vi-photography

Als je het mij een jaar geleden had gevraagd, dan had ik waarschijnlijk gezegd, nee van mij hoeft Geboortefotografie echt niet. Als je het mij nu vraagt, dan is dat zo anders. Ik zou het echt iedereen aanraden. De spanning is nergens voor nodig, zoals Jessica zei ze hebben alles wel een keer gezien of meegemaakt. Ik heb het heel bijzonder gevonden dat ze er was als we haar nodig hadden of als we een vraag stelden, maar dat ze zich op de andere momenten gewoon onzichtbaar maakte. Het mooiste is wel dat we van alles echt foto’s hebben. En gelukkig mocht onze bevalling helemaal goed gaan en deed Jolyne het ook gelijk heel goed. Maar ik vond het een heel geruststellend idee dat Jess mee zou gaan, mocht er toch iets zijn.

Lieve Jess, je bent een topper. Bedankt dat je de geboorte van ons wondertje zo mooi hebt vastgelegd. Een herinnering die ons zo dierbaar is. Het fotoalbum bekijken we nog veel met de meiden en de film kijk ik ook nog regelmatig terug. We kunnen niet wachten om de “newborn” nog met jou te doen.

foto: vi-photography

Auteur:

Wij schrijven blogs over van alles en nog wat. Er verschijnt soms een persoonlijke blog, maar we schrijven vooral dingen voor kinderen. Van dagjes uit tot leuke producten.

Een gedachte over “Wel of geen geboortefotograaf bij de bevalling?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s